ONE PLANET PLATE

FÖRÄNDRAR VÄRLDEN – EN MÅLTID I TAGET

WWF One Planet Plate förändrar världen – en måltid i taget.

One Planet Plate guidar till hållbara kostval för framtidens matlagning och möjliggör en genomgripande omvandling av hela livsmedelssektorn genom att konkret visa vilken mat som får plats i ett hållbart samhälle.

–  Restauranger har en viktig roll i samhällets omställning till en klimatsmartare och mer hållbar konsumtion av mat säger Britta Florén, ansvarig för RISE klimatdatabas för livsmedel. RISE klimatdatabas ligger till grund för klimatberäkning av måltiderna. Genom att klimatberäkna sina recept får kockarna i restaurangerna ökad kunskap om vad som är litet och stort ur klimatsynpunkt, vilket är viktigt i utvecklingen av nya rätter och menyer. Genom att kommunicera klimatavtrycken på menyn blir det även lättare för den klimatmedvetna matgästen att välja klimatsmart. Det är precis så vi vill att RISE klimatdatabas ska användas och skapa nytta, för att underlätta klimatsmarta beslut i vardagen menar Britta.

One Planet Plate är en guide och en märkning av måltider. Både för den som vill äta hållbart och för alla som vill servera hållbara måltider: matlagare, restauranger, matkasseföretag, receptsidor, skolkök och måltidsleverantörer. Basen i One Planet Plate kommer från växtriket. Om fisk och kött ingår ska de ha grönt ljus i WWFs guider. One Planet Plate guidar dig till hållbara måltider som gynnar klimatet, den biologiska mångfalden – och din hälsa. Du kan göra skillnad – en måltid i taget.

Hallands Matgille tar lead i klimatfrågan och driver omställning till ett hållbart ekosystem.

Hallands Matgille är ett framgångsrikt projekt som möjliggör förändring genom att stötta livsmedelsförädlande bolag i processen, innehar samtliga nödvändiga avtal och erbjuder kostnadsfri rådgivning och klimatberäkning, vilket gör att många fler får tillgång och kunskap.

På Hallands Matgille tror man på en helhetssyn på hållbarhet, där ledning och tydliga visioner är drivare för att ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ska genomsyra allt de gör. Den långsiktiga visionen är att transformera matsystemet så att det bidrar till att samhället i stort, såväl som halländsk matkultur blomstrar inom planetens gränser.

Hallands Matgille är först ut i Sverige med ett samlat erbjudande till alla restauratörer i regionen: Genom avtal med WWF, RISE och HS Certifiering kan vi hjälpa företagen med att ta fram recept, beräkna klimatavtryck, märka och kommunicera goda, hållbara rätter inom planetens gränser, dessutom kostnadsfritt.

-Erbjudandet är unikt för Matgillet och något som vi såklart vill sprida till fler! Vårt mål är att verka för att fler serverar hållbara, klimatsmarta måltider i Halland. Vår förhoppning är att satsningen ska göra det konkret och enkelt för restauranger, gäster, hallänningar och oss själva att ställa om till ett hållbart matsystem samtidigt som vi går före och visar en väg framåt. Tänk globalt, ät lokalt helt enkelt, säger Lova Brodin, hållbarhetsansvarig Hallands Matgille.

Den 6:e december 2019 blev Steninge Kuststation först ut i Halland och den fjärde privata restaurangen i Sverige med att märka måltider med WWF:s One Planet – måltider för en levande planet

Fredagen den 6:e december 2019 severades Hallands första One Planet Plate: en jultallrik med kvalitativa råvaror och utsökta smaker. Under 2020 kommer ett tiotal olika säsongsbaserade, hållbara maträtter att serveras på kuststationen som under lång tid intensifierat sitt arbete med att erbjuda en hållbar meny till sina gäster. Här serveras då måltider för en levande planet. De rätter som är märkta med symbolen uppfyller WWFs kriterier för One Planet Plate.

– Vi är glada för att Steninge Kuststation börjar använda One Planet Plate-märkningen för att guida sina gäster till måltider för en levande planet. Vi ser också väldigt positivt på den modell som Hallands Matgille nu har skapat med en gemensam plattform och stöd för One Planet Plate-märkningen till framsynta aktörer i regionen. Vi ser med spänning framemot utvecklingen i Halland – och hoppas att detta goda initiativ sprids till fler, menar Anna Richert, matexpert WWF Världsnaturfonden.

Har du en restaurang eller café och vill veta hur man kan märka en måltid med One Planet Plate? Kontakta oss på Hallands Matgille anna.oredsson@hallandsmatgille.se så berättar vi hur det går till!